Experter har hittat bevis för ett gammalt krig som pågick i 100 000 år

Krig är förödande, men våra moderna strider bleknar i jämförelse med hur brutala striderna var i förr i tiden. Om vi tittar tillbaka till förhistorisk tid har arkeologer nyligen funnit bevis för att ett krig pågick i 100 000 år, och det har även gett efterverkningar i modern tid på ett sätt som får oss att se på världens historia med andra ögon.

Trodde du att krig var en modern uppfinning? Nja, inte riktigt. Det finns till exempel uppgifter om en konflikt som ägde rum år 2 700 f.Kr. Då drabbade de tidiga nationerna Elam och Sumer i sydvästra Asien samman. Vem vann? Sumer. Den segerrika ledaren Enmebaragesi, kungen av Kish, utnyttjade detta övertag genom att stjäla Elams vapen som krigsbyte.

Men Mesopotamien, där Sumer låg, hade en historia av nästan oändliga konflikter. Striderna upphörde inte ens när den akkadiske kungen, Sargon den store, skapade ett imperium, eftersom han var tvungen att kämpa mot både revolter och invaderande folk. Och vissa hävdar att kriget gav upphov till Egypten, när den sydliga faraon Manes erövrade den norra delen. Vem säger att det är kärleken som får världen att gå runt?

Inte krigsbefälhavare i alla fall, det kan vi nog konstatera. Kina blev så förtjust i att slåss att en av epokerna i dess historia kallas krigsmaktstiden. Romarna erövrade naturligtvis stora delar av vår planet med hjälp av militärt våld. En del av deras erövringar överlappade med grekernas tidigare erövringar.

Ja, historien är full av berättelser om blodsutgjutelse och uppoffringar. Men det finns ingen anledning att tro att konflikterna började med den skriftliga dokumentationen. Både våra gener och våra förfäders kvarlevor avslöjar nämligen att krig kan ha en lång förhistoria – en historia som började långt före 2 700 f.Kr.